Εκδόσεις: Ρεπερτόριο

Sonata για κιθάρα
"Εκδόσεις Παπαγρηγορίου - Νάκας"

thumb Sonata 1 SONATA για Κιθάρα Ορ. 14 (2000)

1. Drαmαtico
2. Rituαl
3. J. Varίαtions on E

 

Το Α' μέρος [Dramatico] ακολουθεί τη φόρμα Σονάτα. Το 10 θέμα σχηματίζεται σταδιακά και είναι πολύ σύντομο και γραμμικό - μελωδικό, ενώ το 20 εκτεταμένο, πιο λυρικό με συγχορδιακή υφή. Ακολουθεί εκτεταμένη επεξεργασία, ανάπτυξη και διαπλοκή των θεμάτων σε ύφος έντονα δραματικό.

Το Β' μέρος [ritual] είναι λυρικό με μια ιδιότυπα τροπική μελωδία, που σχηματίζεται λίγο - λίγο, χωρίς να επαναληφθεί οτιδήποτε. Ένα αδιάκοπο ρυθμικό άρπισμα -Ισοκράτης συμβάλλει προσθετικά στον εκστατικής διάθεσης χαρακτήρα του μέρους. Μια 2η μελωδική ιδέα σταδιακά παρεισφρήει στην 1η, οδηγώντας μέσα από τις εναλλαγές τους σε κορύφωση, για να αποδομηθούν σταδιακά και οι δύο τελειώνοντας όπως άρχισε, δίνοντας έτσι την αίσθηση του ατέρμονος κύκλου.

Το Γ' μέρος πιστό κι αυτό στη σημειολογία της Σονάτας ακολουθεί τη φόρμα -τεχνική των παραλλαγών, πάνω στο ελάχιστο υλικό της μίας νότας, επαρκές δεδομένο για την ηχοχρωματική αξιοποίηση του οργάνου. Η μία νότα αρχικά μεταμορφώνεται, αλλά σταδιακά δημιουργεί μελωδικά, αρμονικά και ρυθμικά περιβάλλοντα στα οποία πρωταγωνισθεί.

Στο έργο, που έχει ιδιαίτερες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις, αναφερόμενος σε κριτική του ο Γιώργος Λευιτικός γράφει: Στοχασμός πυκνός και λιτός στη διατύπωση παρά την έντονη και εσωτερικότατη, περίτεχνα κορυφούμενη συναισθηματική του φόρτιση, μας καθήλωσαν στη Σονάτα για κιθάρα, συμβολή στην παγκόσμια κιθαριστική φιλολογία.

Πρώτη εκτέλεση δόθηκε από το Δημήτρη Κασφίκη στις 6 Απριλίου 2001 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Sonata score