Εκδόσεις: Ρεπερτόριο

Τα Λυρικά Κομμάτια
"Εκδόσεις Σύγχρονη Μουσική"

thumb 12-Lyric-Pieces-large "ΤΑ ΛΥΡΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ" - ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ

Τα Λυρικά Κομμάτια άρχισαν να γράφονται εδώ και αρκετά χρόνια. Τα έντεκα απ' αυτά αποτέλεσαν παραγγελίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας του Βόλου, το οποίο διευθύνει ο Κ. Κοτσιώλης. Ήταν τα έργα πάνω στα οποία διαγωνίστηκαν οι κιθαριστές τα τελευταία χρόνια στους διαγωνισμούς του Φεστιβάλ. Η θετική απήχηση των κομματιών αυτών ξεπέρασε τα όρια του Φεστιβάλ. Από χέρι σε χέρι τα κομμάτια σε φωτοτυπίες κυκλοφόρησαν στους κιθαριστές και μάθαινα, ότι παίζονται σε διάφορα μέρη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη θερμή τους υποδοχή από τον κόσμο (σε ρεσιτάλ που τύχαινε να τα παίξω) με ώθησαν να αποφασίσω την έκδοσή τους. Με την ευκαιρία της έκδοσης έγιναν σε μερικά απ' αυτά ορισμένες τροποποιήσεις. Ονομάσθηκαν Λυρικά, διότι βασίζονται στη μελωδία και τον ελάσσονα τρόπο. Πέρα από την εκπαιδευτική τους φύση ή τον "συναυλιακό" τους χαρακτήρα, στα έργα αυτά έγινε επίσης η προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην άρτια μουσική σύνθεση και την κιθαριστική γραφή. Έτσι τα Λυρικά Κομμάτια αποτέλεσαν τον καρπό σκληρής εργασίας, που έγινε με μεράκι και αγάπη, όπου παρά την όποια έμπνευση δεν κρύβω, ότι η κάθε νότα στη μουσική αυτή έχει δεχθεί πολλή σκέψη.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΑΡΗΣ - Αθήνα, Μάρτιος 1992

 

Έγραψαν για τα "Λυρικά Κομμάτια"

Με τα Λυρικά Κομμάτια ο Λεωνίδας Κανάρης δείχνει ενδελεχή και βαθειά γνώση της κιθάρας. Από συνθετικής άποψη; έχουν ελεύθερο, αυθόρμητο, αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα και βασίζονται σε όλες τις κατεκτημένες combinations της μέχρι τούδε γνωστής κιθαριστικής μουσικής. Έχω την πεποίθηση ότι αποτελούν θετικά βοηθήματα για τους σπουδαστές της κιθάρας, όπως και για τους κιθαριστές.

Νίκος Μαμαγκάκης

 

Ο κόσμος της κιθάρας αναζητά ασταμάτητα νέα έργα. Μέσα σε μία εποχή που οι αναζητήσεις στους μουσικούς προβληματισμούς πολώνονται γύρω από τεχνικές λύσεις και η τεχνολογία έχει κατακτήσει την έμπνευση και τις μουσικές συνειδήσεις, μέσα σε μία εποχή που τα σημεία αναφοράς σε παλαιότερες εποχές, σε στίλ και σε τεχνοτροπία τείνουν να αφαιρέσουν από τον σημερινό δημιουργό την δική του προσωπικότητα, σε μία τέτοια εποχή, η συγγραφή πρωτότυπων έργων για κιθάρα, είναι γεγονός αξιοσημείωτο.

Ο Λεωνίδας Κανάρης χρησιμοποιεί δρόμους αυτόφωτους, που έχουν όμως σχέση με την παράδοση της φιλολογίας της κιθάρας (τον κλασσικισμό, τον ρομαντισμό ακόμα και την μπαρόκ εποχή). Μουσικές σκέψεις ώριμες, δουλεμένες από έμπειρο τεχνίτη που θαρείς πως δουλεύει πολλά χρόνια.

Δεν είναι η πολύχρονη εμπειρία που τον οδηγεί στην λιτότητα και στην άρτια πολυφωνία: είναι η γνώση και η συνείδηση πως το ρεπερτόριο της κιθάρας έχει ανάγκη από την τεχνική, μόνο, για να στηρίξει την φαντασία της δημιουργίας. Έτσι, το ελληνικό κιθαριστικό ρεπερτόριο γίνεται πλουσιότερο και αξίζει προσοχής.

Νότης Μαυρουδής

12 Lyric Pieces melo