thumb Lyric Suite 1
Ρεπερτόριο

Lyric Suite για φλάουτο, βιολί και κιθάρα
"Εκδόσεις Παπαγρηγορίου - Νάκας"

Το 1o και το 3o μέρος γράφτηκαν παληά με τρόπο απλό και μελωδικό. Όταν αργότερα [1998] αποφασίστηκε η επέκταση του σε Σουίτα, για το 2ο και 4ο μέρος χρησιμοποιήθηκε παλαιό αναξιοποίητο υλικό, το οποίο όμως αναπτύχθηκε και με νεότερες τεχνικές σύνθεσης και στόχο διπλό. Να κρατηθεί ομοιογενής η Σουίτα διατηρώντας το λυρικό της χαρακτήρα, αλλά να περιλαμβάνει και τα στοιχεία αυτά που οι συνθετικές δεοντολογίες ... επιβάλλουν.

Οι τίτλοι των μερών εκφράζουν τον χαρακτήρα του καθενός, Η Κιθάρα έχει έναν αναβαθμισμένο ρόλο και δεν περιορίζεται σε απλή συνοδεία. Το έργο είναι αφιερωμένο στο Duo Ηχοχρώματα το οποίο το συμπεριλαμβάνει στον δίσκο του και το πρωτοερμήνευσε τον Ιούλιο του 1997 στα πλαίσια του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου - Φεστιβάλ Κιθάρας της Κέρκυρας.

thumb Sonata 1
Ρεπερτόριο

Sonata για κιθάρα
"Εκδόσεις Παπαγρηγορίου - Νάκας"

SONATA για Κιθάρα Ορ. 14 (2000)

1. Drαmαtico
2. Rituαl
3. J. Varίαtions on E

 

Το Α' μέρος [Dramatico] ακολουθεί τη φόρμα Σονάτα. Το 10 θέμα σχηματίζεται σταδιακά και είναι πολύ σύντομο και γραμμικό - μελωδικό, ενώ το 20 εκτεταμένο, πιο λυρικό με συγχορδιακή υφή. Ακολουθεί εκτεταμένη επεξεργασία, ανάπτυξη και διαπλοκή των θεμάτων σε ύφος έντονα δραματικό.

Το Β' μέρος [ritual] είναι λυρικό με μια ιδιότυπα τροπική μελωδία, που σχηματίζεται λίγο - λίγο, χωρίς να επαναληφθεί οτιδήποτε. Ένα αδιάκοπο ρυθμικό άρπισμα -Ισοκράτης συμβάλλει προσθετικά στον εκστατικής διάθεσης χαρακτήρα του μέρους. Μια 2η μελωδική ιδέα σταδιακά παρεισφρήει στην 1η, οδηγώντας μέσα από τις εναλλαγές τους σε κορύφωση, για να αποδομηθούν σταδιακά και οι δύο τελειώνοντας όπως άρχισε, δίνοντας έτσι την αίσθηση του ατέρμονος κύκλου.

Το Γ' μέρος πιστό κι αυτό στη σημειολογία της Σονάτας ακολουθεί τη φόρμα -τεχνική των παραλλαγών, πάνω στο ελάχιστο υλικό της μίας νότας, επαρκές δεδομένο για την ηχοχρωματική αξιοποίηση του οργάνου. Η μία νότα αρχικά μεταμορφώνεται, αλλά σταδιακά δημιουργεί μελωδικά, αρμονικά και ρυθμικά περιβάλλοντα στα οποία πρωταγωνισθεί.

Στο έργο, που έχει ιδιαίτερες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις, αναφερόμενος σε κριτική του ο Γιώργος Λευιτικός γράφει: Στοχασμός πυκνός και λιτός στη διατύπωση παρά την έντονη και εσωτερικότατη, περίτεχνα κορυφούμενη συναισθηματική του φόρτιση, μας καθήλωσαν στη Σονάτα για κιθάρα, συμβολή στην παγκόσμια κιθαριστική φιλολογία.

Πρώτη εκτέλεση δόθηκε από το Δημήτρη Κασφίκη στις 6 Απριλίου 2001 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Sonata score

thumb Break up scene 1 1
Ρεπερτόριο

The break up scene για φλάουτο ή βιολί και πιάνο
"Εκδόσεις Παπαγρηγορίου - Νάκας"

THE BREAK UP SCENE [Σκηνή Χωρισμού] Op. 9 Για Φλάουτο ή Βιολί και Πιάνο (1998).

Το έργο είναι προγραμματικό και περιγραφικό και ως εκ τούτου δεν ακολουθείται συγκεκριμένη μουσική φόρμα. Ο "μύθος" περιγράφει τον οριστικό χωρισμό ενός ζευγαριού, με αποφασιστική τη θηλυκή πλευρά. Σκέψεις, αναμνήσεις, συναισθήματα, διάλογοι εναλλάσσονται με κινηματογραφική πυκνότητα. Το μουσικό τοπίο είναι βαρύ, έντονα μελαγχολικό και εύθραυστο. Ένα φαντασιακό βαλς αποχαιρετισμού καθώς και ο σκηνικός χωρισμός των ερμηνευτών επιτείνουν την ατμόσφαιρα. Το Valse Triste επίσης λειτουργεί και ως ευκαιρία απόλυτης μουσικής. Η λυρική παράμετρος των πρώτων σελίδων αποδίδει μουσικά τους σχετικούς φαντασιακούς μονόλογους και διάλογους.

Η μουσική [σημειολογικά] αναγωγή του μύθου προσεγγίζεται με οικείο μουσικό τρόπο και βασίζεται σε Νέο- ύστερο- ρομαντικές, Μετα-ιμπρεσιονιστικές και Τζαζ τεχνικές. Ο ρόλος του πιάνου είναι ισάξιος με αυτόν του μελωδικού οργάνου. Η 1 η εκτέλεση δόθηκε από την βιολονίστα Νίνα Πατρικίδου και την πιανίστα Νικόλ Καραλή στις 31 Οκτωβρίου 1998 στα πλαίσια συναυλίας του Σ.Κ.Ω.Α. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Break up scene

thumb Thalassaki 1
Ρεπερτόριο

Παραλλαγές στο Θαλασσάκι για δυο κιθάρες
"Εκδόσεις Παπαγρηγορίου - Νάκας"

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ Op. 8 Για δύο Κιθάρες (1998)

Οι παραλλαγές βασίζονται στο γνωστό νησιώτικο δημοτικό τραγούδι, το οποίο ακούγεται στην αρχή. Η 1η είναι ουσιαστικά μια αντιπαραλλαγή, όπου μέσα από ένα είδος Σενκεριανής ανάλυσης και μέσα σε ένα πανδιατονικό φόντο, το τραγούδι είναι αυτό που ακούγεται αναδρομικά ως παραλλαγή. Η 2η παραλλαγή είναι ένα πολυφωνικό επεισόδιο και stretto. Η 3η παραλλαγή είναι ένας σχετικά ελεύθερος θρήνος, που παραπέμπει ηχητικά στο υγρό στοιχείο, δεδομένου ότι τα λόγια του τραγουδιού μιλάνε για τραγικό πνιγμό. Η 4η δημιουργεί ένα χορευτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι αυτός είναι και ο καθιερωμένος χαρακτήρας του τραγουδιού, τελειώνοντας με μία μικρή ανολοκλήρωτη φούγκα, η οποία χρησιμοποιείται για τη μέγιστη κορύφωση του έργου.

Οι κιθάρες χρησιμοποιούν απλόχερα τις ηχοχρωματικές τους δυνατότητες. Το έργο σύντομα θα κυκλοφορήσει σε δίσκο με έργα ελληνικής μουσικής στον οποίο παίζει ο συνθέτης με τον Γ. Φουντούλη. Η 1 η εκτέλεση δόθηκε από τους Βασίλη Τιγγιρίδη και Κυριάκο Μητροκώτσα στις 4 Ιουνίου 2000 στή Μουσική Σκηνή Αθηνά.

Thalassaki

thumb 12-Lyric-Pieces-large
Ρεπερτόριο

Τα Λυρικά Κομμάτια
"Εκδόσεις Σύγχρονη Μουσική"

"ΤΑ ΛΥΡΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ" - ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ

Τα Λυρικά Κομμάτια άρχισαν να γράφονται εδώ και αρκετά χρόνια. Τα έντεκα απ' αυτά αποτέλεσαν παραγγελίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας του Βόλου, το οποίο διευθύνει ο Κ. Κοτσιώλης. Ήταν τα έργα πάνω στα οποία διαγωνίστηκαν οι κιθαριστές τα τελευταία χρόνια στους διαγωνισμούς του Φεστιβάλ. Η θετική απήχηση των κομματιών αυτών ξεπέρασε τα όρια του Φεστιβάλ. Από χέρι σε χέρι τα κομμάτια σε φωτοτυπίες κυκλοφόρησαν στους κιθαριστές και μάθαινα, ότι παίζονται σε διάφορα μέρη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη θερμή τους υποδοχή από τον κόσμο (σε ρεσιτάλ που τύχαινε να τα παίξω) με ώθησαν να αποφασίσω την έκδοσή τους. Με την ευκαιρία της έκδοσης έγιναν σε μερικά απ' αυτά ορισμένες τροποποιήσεις. Ονομάσθηκαν Λυρικά, διότι βασίζονται στη μελωδία και τον ελάσσονα τρόπο. Πέρα από την εκπαιδευτική τους φύση ή τον "συναυλιακό" τους χαρακτήρα, στα έργα αυτά έγινε επίσης η προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην άρτια μουσική σύνθεση και την κιθαριστική γραφή. Έτσι τα Λυρικά Κομμάτια αποτέλεσαν τον καρπό σκληρής εργασίας, που έγινε με μεράκι και αγάπη, όπου παρά την όποια έμπνευση δεν κρύβω, ότι η κάθε νότα στη μουσική αυτή έχει δεχθεί πολλή σκέψη.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΑΡΗΣ - Αθήνα, Μάρτιος 1992

 

Έγραψαν για τα "Λυρικά Κομμάτια"

Με τα Λυρικά Κομμάτια ο Λεωνίδας Κανάρης δείχνει ενδελεχή και βαθειά γνώση της κιθάρας. Από συνθετικής άποψη; έχουν ελεύθερο, αυθόρμητο, αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα και βασίζονται σε όλες τις κατεκτημένες combinations της μέχρι τούδε γνωστής κιθαριστικής μουσικής. Έχω την πεποίθηση ότι αποτελούν θετικά βοηθήματα για τους σπουδαστές της κιθάρας, όπως και για τους κιθαριστές.

Νίκος Μαμαγκάκης

 

Ο κόσμος της κιθάρας αναζητά ασταμάτητα νέα έργα. Μέσα σε μία εποχή που οι αναζητήσεις στους μουσικούς προβληματισμούς πολώνονται γύρω από τεχνικές λύσεις και η τεχνολογία έχει κατακτήσει την έμπνευση και τις μουσικές συνειδήσεις, μέσα σε μία εποχή που τα σημεία αναφοράς σε παλαιότερες εποχές, σε στίλ και σε τεχνοτροπία τείνουν να αφαιρέσουν από τον σημερινό δημιουργό την δική του προσωπικότητα, σε μία τέτοια εποχή, η συγγραφή πρωτότυπων έργων για κιθάρα, είναι γεγονός αξιοσημείωτο.

Ο Λεωνίδας Κανάρης χρησιμοποιεί δρόμους αυτόφωτους, που έχουν όμως σχέση με την παράδοση της φιλολογίας της κιθάρας (τον κλασσικισμό, τον ρομαντισμό ακόμα και την μπαρόκ εποχή). Μουσικές σκέψεις ώριμες, δουλεμένες από έμπειρο τεχνίτη που θαρείς πως δουλεύει πολλά χρόνια.

Δεν είναι η πολύχρονη εμπειρία που τον οδηγεί στην λιτότητα και στην άρτια πολυφωνία: είναι η γνώση και η συνείδηση πως το ρεπερτόριο της κιθάρας έχει ανάγκη από την τεχνική, μόνο, για να στηρίξει την φαντασία της δημιουργίας. Έτσι, το ελληνικό κιθαριστικό ρεπερτόριο γίνεται πλουσιότερο και αξίζει προσοχής.

Νότης Μαυρουδής

12 Lyric Pieces melo

thumb Four songs 1
Ρεπερτόριο

Τέσσερα τραγούδια σε ποίηση του Θέμη Τασούλη
"Εκδόσεις Παπαγρηγορίου - Νάκας"

ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ σε Ποίηση Θέμη Τασούλη Ορ. 10b Για Σοπράνο και Πιάνο (2000)

1. Βορειοδυτικά της ευτυχίας
2. Προσπάθεια επαφής
3. Ομολογία
4. Όταν η πέτρα

 

Ο ποιητής Θέμης Τασούλης γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της νεωτερικής ποίησης στην Ελλάδα, με πλούσιο ποιητικό έργο [9 συλλογές] μεταφρασμένο σε διάφορες γλώσσες. Το ποίημα Όταν η πέτρα ανήκει στη συλλογή Μωβ ελάσσονα - Εκδόσεις Πλέθρον και τα υπόλοιπα τρία στη συλλογή Ανερχόμενοι Ρόμβοι - Εκδόσεις Όστρια. Η πρώτη μελοποίηση αυτών των ποιημάτων έγινε το 1984, ως αποτέλεσμα της άμεσης συγκίνησης του συνθέτη από την ποίηση του Θ. Τασούλη. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα ο συνθέτης επεξεργάστηκε τα τραγούδια αναμορφώνοντας τα στην πρωτότυπη ελληνόφωνη, αλλά και σε αγγλόφωνη εκδοχή με συνοδεία κιθάρας [ορ. 10 ε]. Τον επόμενο χρόνο έγινε η πιανιστική εκδοχή.

Στα τραγούδια αυτά ο συνθέτης κατά την πάγια του τακτική επιδιώκει να αναδείξει μουσικά το ποιητικό κείμενο, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διατηρήσει την όποια μουσική αρτιότητα και ενδιαφέρον. Τα τραγούδια αποπνέουν έναν ιδιότυπο Νεορομαντικό χαρακτήρα με Ιμπρεσιονιστικές, Εθνικές και ... Ροκ αναφορές. Η 1 η εκτέλεση δόθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2000 από τη σοπράνο Δάφνη Πανουργία και την πιανίστα Νικόλ Καραλή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στα πλαίσια συναυλίας της Καλλιτεχνικής Εστίας Συνθετών.

Four songs score