Εκδόσεις: Εκπαιδευτικά

Κιθαρόκοσμος 3
"Εκδόσεις Σύγχρονη Μουσική"

thumb Κιθαροκοσμος 3

Ο Κιθαρόκοσμος 3 μετά από 14 χρόνια πετυχημένης παρουσίας στα κιθαριστικά εκπαιδευτικά μας πράγματα, κρίθηκε χρήσιμο να αναμορφωθεί μερικώς, προκειμένου να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην εκπαίδευση της κιθάρας με την παρέλευση των ετών. Έτσι λοιπόν: 

1. Έγινε πιο παιδαγωγικός και ευχάριστος, περιλαμβάνοντας περισσότερες γνωστές μελωδίες. 

2. Συνδυάστηκε με την ύλη της μεθόδου Κιθαρόκοσμος 1 για την καλύτερη συνεργασία των δύο βιβλίων. 

3. Έγινε πιο ομοιογενής, με το να περιορισθεί στο επίπεδο της προκαταρκτικής τάξης, συνοδεύοντας τον αρχάριο από τον 5ο περίπου μήνα σπουδής και για δύο περίπου χρόνια. 

4. Έγινε πιο πλήρης, περιλαμβάνοντας έργα με τεχνικές που έλειπαν. 

5. Έγινε πιο ενημερωτικός, προσφέροντας περισσότερες πληροφορίες για τους συνθέτες, τις φόρμες, τα έργα, τα μουσικά είδη και τις περιόδους. 

6. Το υλικό οργανώθηκε και ταξινομήθηκε καλύτερα με βάση τις τεχνικές και τη δυσκολία και επισημάνθηκαν τα βασικά, από εκπαιδευτικής άποψης, έργα. 

7. Διορθώθηκαν κάποιες αβλεψίες της προηγούμενης έκδοσης. 

Παρέμεινε πλήρης ως προς την ευρύτητα του ρεπερτορίου, ευρύτητα που απλώνεται σε βάθος χρόνου χιλίων περίπου ετών έως και σήμερα, αγκαλιάζοντας γεωγραφικά πολλά διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Τα έργα παραμένουν πάντα επιλεγμένα με γνώμονα το μουσικό τους "ήθος", έργα που απόδειξαν την αξία τους μέσα στο χρόνο, φροντισμένα και επιμελημένα μι: τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχο πάντα αποτελεί το να αναπτύξουν οι αρχάριοι κιθαριστές την τεχνική και μουσική τους υποδομή, καθώς και να σφυρηλατήσουν την ευαισθησία και το καλό τους γούστο. 

Το βιβλίο αυτό εκτός από τους μαθητές της Προκαταρκτικής τάξης των Ωδείων, απευθύνεται και σε όλους τους ερασιτέχνες κιθαριστές, που θέλουν να παίξουν ένα εύκολο, όμορφο και ποικίλο ρεπερτόριο για σόλο κιθάρα. 

Ελπίζουμε η ανανεωμένη αυτή έκδοση να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τους μαθητές ή τους ερασιτέχνες κιθαριστές, να μυηθούν στο χώρο της ευρύτερης καλής μουσικής, προσφέροντας έτσι στον εαυτό τους ένα πολύτιμο και μοναδικό ψυχικό - και όχι μόνο - εφόδιο. 

Αθήνα, Απρίλιος 2003 - Λεωνίδας Κανάρης

 

Για το βιβλίο Κιθαρόκοσμος 3 έχουν γράψει:

Ο Κιθαρόκοσμος 3 του Λεωνίδα Κανάρη είναι ένα σοβαρό εκπαιδευτικό βιβλίο για κάθε μαθητή κιθαριστή των πρώτων τάξεων της κιθάρας. Η δομή του και η ύλη του θα βοηθήσουν για μια σωστή μελέτη και μουσική απόδοση του κειμένου, καθώς και στην τεχνική και μουσική εξέλιξη του σπουδαστή. Χαίρομαι πολύ για αυτήν την προσπάθεια και την έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου. 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΣΙΩΛΗΣ

 

Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκα την πρόταση του κιθαριστή κ. Λεωνίδα Κανάρη να προλογίσω το βιβλίο του. Το βιβλίο αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα συλλογή μικρών και εύκολων κομματιών, που με πολλή υπομονή και καλό γούστο συνέλεξε ο συγγραφέας και που τα δακτυλοθέτησε λεπτομερώς και με πολλή επιμέλεια. Όλα τα κομμάτια συνοδεύονται από μικρές χρήσιμες και επεξηγηματικές σημειώσεις, για το τι πρέπει να προσέξει ο μαθητής κατά την εκτέλεσή τους και έτσι το βιβλίο αποκτά μια παιδαγωγική διάσταση. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των κομματιών ανήκει σε παληούς συνθέτες, κιθαριστές, λαουτίστες καθώς και σε άλλους μεγάλους συνθέτες. Υπάρχουν και διάφορα παραδοσιακά τραγούδια, ξένα και ελληνικά σε πολύ φροντισμένη διασκευή και παρουσίαση από τον συγγραφέα. Θα ήθελα όμως να σταθώ περισσότερο στην πολύ συγκινητική και σε μεγάλο μέρος αξιόλογη παρουσία, μέσα σε αυτό το βιβλίο, μερικών πολύ νέων ξένων και Ελλήνων συνθετών-κιθαριστών, αγνώστων σε μένα, μεταξύ των οποίων και ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού και να παρατηρήσω ότι αυτό το μέρος του βιβλίου είναι το περισσότερο αποκαλυπτικό και ενδιαφέρον. 

Τελειώνοντας, θέλω να συγχαρώ τον κ. Λεωνίδα Κανάρη για την παρουσίαση αυτού του βιβλίου που περιέχει πολύ ωραία μουσική μέσα σε μικρά και εύκολα κομμάτια. Το βιβλίο αυτό που προορίζεται για μικρούς μαθητές, αλλά και για κάθε ηλικίας ερασιτέχνη της κιθάρας, θα βοηθήσει στην παραπέρα διάδοση της καλής μουσικής σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, προωθώντας έτσι, στο μέτρο του δυνατού, την πραγμάτωση του μεγάλου αιτήματος της εποχής μας, που είναι να επιστρέψει η ζωντανή μουσική εκτέλεση μέσα στο σπίτι και να συμβάλλει έτσι στην ποιοτική αναβάθμιση των ανθρωπίνων σχέσεων. 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΗΛΙΑΡΕΣΗΣ

 

Θερμώς συγχαίρω τον δημιουργό του παρόντος έργου κ. Λεωνίδα Κανάρη, ο οποίος έσπευσε να ανεύρει, να συγκεντρώσει και επιμελώς να δακτυλοθετήσει τα αποτελούντα το βιβλίο τούτο, αρκετά σε αριθμό, μουσικά τεμάχια διαφόρων εποχών και εθνοτήτων, μεταξύ των οποίων και μερικά δικής του εμπνεύσεως. Για την αξιόλογη όσο και κοπιώδη αυτή εργασία: η οποία μαρτυρεί τη μεγάλη αγάπη του συγγραφέα για την κιθάρα και την οποία έχουμε ενώπιόν μας, συγχαίρω αυτόν άλλη μία φορά και τον ευχαριστώ για την τιμή την οποία μου έκανε, ζητώντας τη γνώμη μου για το έργο του. 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ